Vremea BucurestiVremea Bucuresti

You are here:

Calitatea mediului si a aerului pentru Vremea Bucuresti

Bucurestiul ocupa primul loc in cel mai recent top al oraselor poluate din UE, depasind Sofia, Atena sau Roma, a declarat directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Bucuresti, Adrian Catrina.
Principala sursa de poluare pentru Vremea Bucuresti o reprezinta traficul rutier, responsabil pentru circa 70 la suta din impuritatile din aer. Centralele electrotermice, industria, santierele de constructie si unele instalatii de incalzire a locuintelor particulare ocupa, in ordine, urmatoarele patru locuri ale clasamentului.

In Bucuresti, nivelul maxim admis de poluare cu noxe si praf este depasit frecvent, existand insa si cazuri in care nivelurile masurate impun chiar masuri urgente, depasind pragul de alerta reprezentat de dublul nivelului maxim admis.

Calitatea vietii noastre depinde de calitatea mediului – aer, apa, sol, plante, animale, paduri, lacuri, rauri. Toate aceste componente ale mediului, integrate in structuri complexe, ecosistemele, sunt influentate si modificate, in proportii diferite de tot ceea ce inseamna dezvoltarea sistemului socio-economic.

Consumul de resurse naturale, deseurile rezultate din toate procesele industriale, agricole sau casnice, constructiile hidrotehnice, schimbarea folosintei terenurilor, producerea in cantitate mare a unor substante de sinteza (fertilizanti, pesticide, medicamente, coloranti, fibre, mase plastice, cauciuc ), turismul de masa, comertul international sunt factori ce indica dezvoltarea dar, in acelasi timp sunt factori care determina modificari substantiale ale ecosistemelor. De aici apare necesitatea de a controla si supraveghea raportul dintre dezvoltarea economica si calitatea mediului si de a proiecta si aplica politici si strategii de protectia mediului.


Calitatea mediului si surse de poluare: Calitatea vietii si sanatatii in acelasi timp este influentata serios de mediu, cel putin asa sustin reprezentatii Eco-Europa.Ei trag un mare semnal de alarma asupra poluarii, dand ca exemplu temperaturile care cresc pe an ce trece, solurile foarte aride, frecventa ploilor acide si poluarea produsa de cele aproximativ 1,5milioane de masini din Bucuresti.

Acestea din urma se pare ca sunt foarte periculoase pentru mediu, asta deoarece aproape jumatate din masinile bucurestenilor functioneaza cu benzina cu plumb.Un kg de plumb este eliminat de o masina intr-un an, iar substanta este foarte nociva.Anual, traficul bucurestean produce peste 2 milioane de substante nocive, cu efecte extrem de grave asupra sanatatii locuitorilor.

Din cauza poluarii excesive, Bucurestiul ar putea intra in categoria zonelor urbane cu risc major pentru sanatate si mediu. Singurul oras fara statie de epurare a apei. Specialistii de la Eco-EUROPA mai arata ca Bucurestiul este singurul oras european fara o statie de epurare a apei potabile, motiv pentru care calitatea apei de la robinet este departe de normele cerute de Uniunea Europeana. La capitolul alimentatie, se arata in studiu, bucurestenii stau la fel de prost, in ultimii ani constatindu-se cresterea gradului de poluare chimica si microbiologica a alimentelor. Pantelimonul este poluat intens de peste 40 de ani, astfel încât s-a ajuns la cote incredibile de contaminare a solului, majoritatea produselor alimentare din zona – fructe, legume, cereale, furaje pentru animale – find purtatoare de toxine

Concentratia de plumb era, la momentul efectuarii studiului, de 230 de ori mai mare decât maxima acceptata la poarta fabricii si de 7 ori mai mare pe o raza de 8 kilometri, iar consecintele sunt usor de înteles: rate ridicate ale mortalitatii si morbiditatii, malformatii ale nou-nascutilor, intoxicatii.
Cel mai aglomerat sector din Bucuresti este sectorul 2, cu 12.724 locuitori pe kilometru patrat, urmat de sectoarele 3 – 12.273 si 6 – 10.874 locuitori/kmp. In schimb, sectorul “rezidential”, 1 adica, are doar o aglomeratie de doar 3446 loc./kmp.
Luând in consideratie si faptul ca tot sectorul 1 se bucura si de cel mai mare parc – Herestrau, dar si de cea mai mica densitate a constructiilor in zone extinse – 1 Mai – Kiseleff – Arcul de Triumf – Agronomie – se poate spune ca aceasta parte a Bucurestiului este singura care se apropie de normele europene de spatiu verde (11 metri patrati per locuitor, fata de un standard european de 12).
In schimb, tot restul bucurestenilor se “bucura” de procente incredibil de mici, minimul fiind înregistrat in sectorul 6 – doar 0,6 metri patrati de spatiu verde per locuitor.

Zonele care pun in primejdie sanatatea publica sunt:
- Bd. Drumul Taberei – Bd. Timisoara – Bd. Iuliu Maniu;
- Platforma Dudesti – Liviu Rebreanu – Dristor – Baba Novac;
- Piata Unirii – George Cosbuc – Sos. Alexandriei;
- Timpuri Noi – Splaiul Independentei – Calea Vacaresti;
- Piata Victoriei – Dr. Felix – Bd. Ion Mihalache – Bd. Kiseleff;
- Stefan cel Mare – Tunari – Doamna Ghica;
- Sos. Pantelimon – Gara de Est – Electronicii;
- Calea Floreasca – Platforma Aviatiei – Poligrafiei – Romaero – Casa Presei Libere – Sofitel.


 

Vremea Bucuresti si Clima

Vremea Bucuresti - vezi prognoza meteo in Bucuresti. Vremea Bucuresti pe 10 zile si pe ore!
Vremea azi in Bucuresti. Cea mai exacta prognoza!

Clima pentru Vremea Bucuresti este moderat-continentala, cu o temperatura medie anuala de 10-11 grade Celsius; influentele vestice si sudice explica prezenta toamnelor lungi si calduroase, a unor zile de iarna blande sau a unor primaveri timpurii. Prognoza meteo pentru aceasta zona este facuta de la 2 statii meteorologice: Filaret si Baneasa. Acest climat moderat-continental prezinta unele diferentieri ale temperaturii aerului pentru vremea in Bucuresti, specifice oraselor mari, cauzate de incalzirea suplimentara a retelei stradale, de arderile de combustibil, de radiatia exercitata de zidurile cladirilor. Pe fondul variatiilor climatice generale, specifice regiunii, putem vorbi de o serie de modificari termice locale generate de structura si functionalitatea orasului, diferentiandu-se in vremea Bucuresti climatul specific teritoriului construit de cel al zonelor sale exterioare.

Cum se face prognoza pentru Vremea Bucuresti?

Prognoza pentru Vremea Bucuresti se realizeaza strangand o cantitate semnificativa de informatii de la sursele principale de predictie a vremii, statii meteorologice locale, imagini din satelit dar si folosind o importanta cantitate de informatii din statistica climatica a orasului Bucuresti. Astfel, vremea Bucuresti este prognozata pe o perioada de 10 zile, urmarind indeaproape si fiecare interval orar al zilelor. Pe site-ul vremea-bucuresti.ro gasiti cele mai eficiente informatii despre Vremea Bucuresti, oferite de yr.no.

Statistici pentru Vremea Bucuresti

Temperaturile pentru vremea Bucuresti din timpul iernii sunt adesea sub 0 grade Celsius, foarte rar ele pot ajunge sub -10 grade Celsius. Vara, temperatura medie pentru vremea Bucuresti este de aproximativ 23 grade Celsius , insa ea poate urca si pana la 35-40 grade Celsius la mijlocul verii in centrul orasului. Desi in timpul verii media precipitatiilor si a umiditatii este scazuta, pot aparea furtuni puternice, adesea violente. Vremea Bucuresti pentru primavara si toamna: temperaturile variaza intre 18-22 grade Celsius, iar precipitatiile tind sa fie mai ridicate decat vara...